Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman şerhaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak dayanıklı, esnek ve hoş bir dokumada olmalı, körpe bir aromaya ve tertipli yanmayı katkısızlayacak katıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf harbi katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince yüce oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en eksiksiz purolar olarak nitelendirilseler de birkötü spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en dikkat etmesi gerekilen şey çın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer çın bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada tatlılık maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. yekpare saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve derunime apiko oyumlamak derunindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde derunilen bir puro ideal nem değerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine bakarak oldukça muvafık ve derunilebilir en yetkin değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tabiat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken farklı bir kişi bu nem değerinin puroya yazık edilen bir valör olduğunu ve asla derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmedarımaişetimi purolarına zarar verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu nem değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, esrar azalır ve derunimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça esrar artar, derunimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna gün ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimse en eksiksiz valör bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere yağız husus ortalama 6 ay içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem ita üzerine oturmuş bu düzen sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı derunin belli başlı bir gün içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca zait alev değmedarımaişetimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti sahip olmak derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu valör iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz yüce nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o gün farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daim ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en eksiksiz tutum olarak mukabilmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem ahiz hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde yüce nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak sabit bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.
İlk Yorumu Siz Yapın